Instagram Stories den kompletta guiden

Uppdaterad: 2023-09-18

Instagram Stories Komplett guide mobil

Instagram stories är en funktion i instagram där en bild eller video visas i högst 15 sekunder. Instagram stories kan du se ett obegränsat antal gånger under 24 timmar.

Vad är Instagram Stories?

Alla som använder Instagram har tillgång till Instagram stories som kan användas till bland annat kortare videoklipp eller bilder som visas 15 sekunder åt gången. Om man vill ladda upp ett videoklipp som är längre än 15 sekunder så delas videon upp i flera Instagram stories. En story är endast tillgänglig under 24 timmar och sedan försvinner den tillskillnad från flödesinlägg som sparas i Instagram profilen. Läs även vår guide om hur du använder Instagram Hashtags.

Tekniska specifikationer

  • Försvinner efter 24 timmar
  • Maximal längd 15 sekunder
  • Är videon längre än 15 sekunder så delas den upp i flera stories
  • Skapa frågor till följarna
  • Skapa omröstningar
  • Lägg till hashtags i stories
  • Tagga personer
  • Lägg till platser

Hur gör man Instagram Stories?

Klicka uppe i vänster hörn på din profilbild/logotyp, du kommer då få sektionen vart du kan skapa dina Instagram Stories. Alternativt kan du svepa till höger i flödet istället för att nå dina Instagram Stories den vägen istället.

När du klickat dig in så kan du välja att fota en ny bild på den vita runda knappen där texten ”händelse” visas nedanför knappen. Klickar du på knappen så tas en ny bild som du kan använda till din Instagram story.

Du kan även välja att använda en befintlig bild från ditt bildgalleri genom att klicka på bilden längst nere till vänster. Därefter får du upp ditt bildgalleri där du kan välja den video eller bild du vill använda, klicka på bilden/videon för att välja denna.

När du gått igenom stegen ovan så kan du publicera din Instagram Story genom att klicka i det nedre vänstra hörnet på din profilbild/logotyp. Efter att du klickat så publiceras bilden/videon så dina följare kan se dessa på Instagram Stories. Följarna kan efter att du publicerat även skicka en kommentar till dig på din story.

Du kan även välja att lägga till text ovanför bilden om du klickar på bokstäverna ”Aa” högst uppe i höger hörn.

Behöver du hjälp med din marknadsföring?

Lägga till flera bilder Instagram Stories

Du kan välja att lägga till flera bilder på samma Instagram story. Välj först ut en bild nere i vänster hörn genom att klicka på bilden som tar dig till ditt galleri. Efter det klickar du du högst upp i storyn på knappen som ser ut som en liten flik med en smiley på.

När du klickat på denna får du upp en lista med olika alternativ. Leta upp ikonen med ett plus tecken på och klicka på denna så kan du lägga till ytterligare bilder. Du kan repetera samma process flera gånger beroende på hur många bilder du vill ha med i din story.

När du valt in så många bilder du behöver så klickar du på knappen ”Din händelse” för att publicera Instagram storyn. Därefter kan dina följare se bilderna som du har publicerat.

Vilka kan använda Instagram Stories?

Vare sig du har ett privat, företags eller kreatörs konto på Instagram så har du tillgång till Instagram Stories där du kan publicera innehåll för dina följare. På dom olika typerna av konton som finns på Instagram används funktionen på samma sätt.

Vilken storlek bör en Instagram storie ha?

Den rekommenderade storleken för Instagram stories är 1080 pixlar på bredden och 1920 pixlar på höjden för att täcka hela skärmen. Det man även kan göra är att zooma in eller zooma ut en bild som du valt genom att markera bilden med 2 fingrar och sedan göra bilden större genom att dra bilden utåt och omvänt för att zooma ut.

Sammanfattning om Instagram Stories

För att sammanfatta det vi gått igenom i denna artikel så har vi gått igenom vad Instagram Stories är, hur du skapar dessa och hur de fungerar tekniskt sätt. Vi hoppas att denna guide varit till hjälp och du är välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller om du behöver hjälp med din Digitala Marknadsföring.

Om du vill ha fler Instagram tips så läs även våra artiklar som handlar om att förbättra företagsprofilen på instagram och den kompletta guiden till instagram hashtags.